
Hop on, hop off Tall Ship Race
Dan is een tall ship race op de Santa Maria Manuela echt iets voor jou!
Vijftig procent van de trainees aan boord van de Santa Maria Manuela is onder de 25 jaar.
Dit is door de overkoepelende organisatie van de Tall Ships Races bepaald.
De andere 50 procent zijn natuurlijk zeilfanaten van alle leeftijden.
Aan boord komt het complete scala van het zeilen aan bod.
Wachtlopen, zeilen trimmen, navigeren, maar ook de kok in de kombuis helpen.
Tijdens de stops in de verschillende steden draait alles om de pracht en praal van de tallships.
die in een stoet van ruim tachtig klassiekers de havensteden aandoen.
Spetterende feesten, spectaculaire parades en betoverende schepen.
Fair winds and following seas to new horizons





Woe 11 juli – zat 14 juli:
Schepen liggen in Sunderland
Zat 14 juli – woe 18 juli:
Race 1 van Sunderland naar Esbjerg
Woe 18 juli – zat 21 juli:
Schepen liggen in Esbjerg
Zon 29 juli – vrij 3 augustus:
Race van Stavanger naar Harlingen
Vrij 3 augustus – maa 6 augustus:
Schepen liggen in Harlingen

11 juli
De Santa Maria Manuela arriveert samen met zo’n tachtig collega’s aan de horizon van Sunderland, alle schepen vol onder zeil. Wat een spectaculair beeld voor de toeschouwers aan land!
Aan boord zal het niet veel anders zijn. De bemanning en de trainees druk bezig met het reilen en zeilen om zo mooi mogelijk de haven binnen te varen. Er zijn immers prijzen te verdelen.
Na het afmeren breekt aan de wal het feestgedruis los. Er zijn wedstrijden tussen de bemanningen van verschillende schepen en natuurlijk kun je de andere schepen van binnen en buiten bewonderen. Alhoewel er maar eentje de mooiste kan zijn.
12 juli
Deze dag staat in het teken van sportieve en culturele activiteiten.
Maar het hoogtepunt wordt de parade van de crew en trainees door de stad Sunderland. De bemanning van tachtig tallships in feestelijk uniform paradeert door de straten van de haven.
De insteek van de parade is om de stad te bedanken voor de gastvrijheid, iedereen is welkom tijdens dit gezellige evenement.
Aan het einde van de dag zijn de prijsuitreikingen voor de schepen en individuen zoals de kok met het beste gerecht, best geklede crew en natuurlijk het mooist zeilende schip.




13 juli
Voor het publiek blijft het een groot feest. Maar voor de kapiteins wordt het nu weer serieus.
Ze krijgen de eerste briefing van de Sail Training International officials voor de volgende race naar het Deense Esbjerg. De trainees van deze etappe monsteren aan.
14 juli
De grote dag is aangebroken. De schepen kunnen niet langer door het publiek bezocht worden, de laatste voorbereidingen zijn in volle gang. De haven van Sunderland en de rivieroevers lopen vol met mensen die niets van de parade willen missen.
In de namiddag vertrekken de schepen een voor een in een lange stoet langs de kust. Vooral vanuit de aanliggende stadjes Roker en Seaburn zal het spektakel goed te volgen zijn. De Santa Maria Manuela en haar trainees laten het feestende Sunderland achter zich en gaan uiterst geconcentreerd de nacht in.



Voor jong & oud
De Tall Ships Races waren al eerder in Esbjerg, 1993, 2001 en tijdens de zomer van 2014. Iedere keer waren de races een overweldigend succes voor de schepen en voor de stad. 2018 heeft alles om de meest memorabele te worden van alle races. Esbjerg viert dat jaar namelijk het 150 jarig bestaan van haar haven.
Het doel van de stad is om iedereen, jong, oud, zeilfanaten en nieuwelingen in de zeilsport, te betrekken bij het evenement.
Happy birthday
De burgemeester van Esbjerg Johnny Søtrup: ”Wij vinden het echt waanzinnig dat de Tall Ships Races dit jaar onze stad weer aan doen. We zijn een trotse stad en gaan alles uit de kast halen, we kunnen ons geen beter evenement voorstellen om ons 150 jarig jubileum te vieren.
Dat we weer geselecteerd zijn als organisator betekent ook dat alle crewleden van de schepen zich de vorige keer zeer welkom en thuis voelden in onze stad.”




Zat 21 juli – don 26 juli:
De Santa Maria Manuela vertrekt samen met haar collega’s van Esbjerg naar het Noorse Stavanger. Dit is geen onderdeel van de race, maar een meer relaxte ‘Cruise in company’, zoals de organisatie het noemt.
Deze Cruise moet de vriendschapsband tussen het Deense Esbjerg en de Noorse stad Stavanger benadrukken. De schepen blijven dicht bij elkaar wat iedere dag een prachtig uitzicht oplevert.
Op donderdag 26 juli komt de haven van Stavanger in beeld.
Don 26 juli – zon 29 juli:
Al snel verschijnt de wereldberoemde rotsformatie Preikestolen aan de horizon, Stavanger weet iedere zeeman.
De preekstoel ligt 604 meter boven de zeespiegel en is volgens de gezaghebbende Lonely Planet het mooiste uitzicht ter wereld.
Helemaal vandaag, er verschijnen namelijk 80 schitterende tallships aan de horizon.
De organisatie van de Tall Ships Races heeft niet voor niets voor de vierde keer voor deze stad in het zuidwesten van Noorwegen gekozen, Stavanger is een echte studentenstad. En de Tall Ships Races richten zich op jongeren onder de 25.
De stad verwacht dan ook honderdduizenden bezoekers. De agenda van het 4-daagse evenement puilt uit. Muziekfestivals, nautische workshops, sport, spel, parades. De tijd zal voorbij vliegen en voor de trainees het door hebben is het alweer tijd voor de volgende race.
Dit keer vertrekt de Santa Maria Manuela naar Nederland


Zon 29 juli – vrij 3 augustus:
Race van Stavanger naar Harlingen
De finish van deze race ligt boven Terschelling en Vlieland.
Eenmaal over deze denkbeeldige lijn varen de schepen tijdens de Sail in Parade als gezamenlijke vloot de haven van Harlingen binnen
Vrij 3 augustus – maa 6 augustus:
Schepen liggen in Harlingen. De schepen zijn gefinisht, het feest kan beginnen. Harlingen was al eerder gastheer van de Tall Ships Races in 2014. Niet vreemd want de Friese stad herbergt een van de oudste havens van Nederland.
Eigenlijk zijn het er twee, de Noorder- en de Zuiderhaven omcirkelen het historische centrum van Harlingen. De kleinere tallships kunnen in de Noorderhaven met z’n historische warenhuizen en scheepspanden.
De Santa Maria Manuela is een tikkie te groot en krijgt een plekje in de Zuiderhaven. De plek waar alle festiviteiten plaatsvinden. Drie dagen lang wordt Harlingen door de bemanning, de trainees en de honderdduizenden bezoekers op zijn kop gezet.
Daarna kan de bemanning weer in de touwen gaan hangen. De schepen vertrekken in alle windrichtingen. Naar thuishavens, naar zonnige gebieden of juist richting de ijzige polen.
Tot ze elkaar weerzien tijdens de volgende Tall Sips Races.



Let”s sail away…
De Santa Maria Manuela zeilt de hele wereld over. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Onze bemanning heet u en uw familie, vrienden of collega’s van harte welkom aan boord!




The world is waiting for you…



Bekijk een briljante zonsopkomst
Drink een sundowner
Zwem met dolfijnen
Leer knopen als een zeeman
Onthaast
Hijs de zeilen
Slaap onder de sterren
Bestuur een tallship
Geniet van de natuur
Surf, Kajak, Sup
Luister naar visserslatijn
Bezoek paradijselijke eilanden
Leer navigeren
Zwem in kristalhelder water
Eindelijk dat ene boek
Dans op het dek
Leer vloeken als een zeeman
Heb respect voor de zee
Duiken met een walvishaai
Vang je eigen avondmaal
Zonnebaden op het dek
Ontmoet nieuwe mensen
Bezeil de wereldzeeën



‘Je kan de windrichting niet veranderen, wel je zeilen.’


Activiteiten aan boord
De Santa Maria Manuela heeft 22 zeer ervaren zeilers als bemanning die allemaal hun best doen de zeiltocht zo comfortabel mogelijk te maken. Uit ervaring weten wij dat de gasten graag willen leren en helpen bij het reilen en zeilen van het schip.
Dit kan uiteraard, want de Santa Maria Manuela is van origine een trainingschip. De passagiers aan boord (we noemen ze trainees) kunnen intensief betrokken worden bij de navigatie van het schip. Dit hoeft uiteraard niet, maar kan dus wel.
Tijdens het zeilen kan je assisteren bij het wachtlopen. Deze 4 uur durende wachten zijn bedoeld om het schip veilig te houden. Bij het wachtlopen kun je leren hoe het is om de zeilen aan te passen aan de veranderende wind, navigeren, sturen, meteorologische veranderingen waarnemen, kortom alles wat bij het zeilen komt kijken.
Voor diegene die geïnteresseerd zijn; ook in de kombuis kan geholpen worden. Al is het alleen maar om een lekker recept van de kok af te kijken
Daarnaast organiseren we speciale workshops over navigatie, zeiltheorie, veiligheid aan boord, knopen maken, het gebruik van de sextant en navigeren op de sterren.
De bemanning is altijd beschikbaar om de passagiers de kneepjes van het zeilvak te leren. Aan boord is een bar en een lounge-area. Er is altijd 220 volt aan stroom aanwezig. In de bar is een grote flat screen waar films vertoond worden en er zijn verschillende spelletjes aanwezig.
Als het weer goed is, zijn er ligstoelen beschikbaar om te ontspannen op het dek.
Een schip als de Santa Maria Manuela past niet in elke haven. Mochten we buiten de haven voor anker gaan dan worden de gasten met de twee dinghy’s naar de kant gebracht.
Soms willen we de haven ook niet in omdat het prettiger is om buitengaats voor anker te gaan zodat de gasten lekker kunnen zwemmen, snorkelen, kajakken en stand up paddelen. Ook is er visgerei aan boord voor diegene die een verse vis voor het diner willen vangen.


Meer bijzondere zeilreizen
