Go away!

Hier is ’t!

zeilvakantie zeilen blue cruise turkije griekenland go away (8)
Hier moet je wel je wekker voor zetten
zeilvakantie zeilen blue cruise turkije griekenland go away (7)
zeilvakantie zeilen blue cruise turkije griekenland go away (11)
Jan de stuurman
zeilvakantie zeilen blue cruise turkije griekenland go away (2)
Heerlijk zo’n middagdutje
zeilvakantie zeilen blue cruise turkije griekenland go away (10)
Biertje?
zeilvakantie zeilen blue cruise turkije griekenland go away (6)
Land in zicht! Op de grens Turkije – Griekenland
zeilvakantie zeilen blue cruise turkije griekenland go away (3)
zeilvakantie zeilen blue cruise turkije griekenland go away (4)
zeilvakantie zeilen blue cruise turkije griekenland go away (5)
zeilvakantie zeilen blue cruise turkije griekenland go away (12)

Go away!

Rhodos, een aaneenschakeling van strandbedjes en souvenirshops. De gemiddelde bezoeker heeft geen flauw idee dat hier een van de zeven wereldwonderen heeft gestaan, de Kolossus van Rhodos. Het ding heeft waarschijnlijk nooit echt bestaan, want zo’n kolos over de hele haven heen moet hoger geweest zijn dan de voormalige Twin Towers – boven op elkaar – keer 10. En zo slim waren die Grieken nou ook weer niet.

We zijn er om ons visum te verlengen. Duur grapje, twee keer 60 euro voor de draagvleugelboot. Daarom hebben we er maar een cultureel hoogstaande missie bijgevoegd: kroketten en frikadellen. Als er ergens een ouderwets Nederlands snackbar/kar/tent of wat dan ook te vinden moet zijn, dan is het op het van Nederlandse toeristen vergeven Rhodos.

Na ruim drie uur zoeken hadden we inmiddels 19 Engelse, 17 Duitse en zelfs 2 Scandinavische restaurants geteld. Geen Nederlander te vinden. Chagrijnig, moe maar vooral hongerig besloten we dan toch maar voor iets Grieks te gaan. Na meer dan een half jaar Turkije maakte me het eigenlijk geen ruk meer uit hoe het varken bereid zou worden, als ie maar naar varken zou smaken. Rund ook prima, maar alleen in kroketvorm.

Het hoekje van de straat om en we zouden in de eerste de beste tent springen. “Hier is ‘T”, stond er in koeienletters te lezen op de gevel. Aan de ene kant de Belgische en aan de andere kant, ja hoor, den Nederlandsche driekleur. Precies toen we besloten het op te geven liepen we regelrecht tegen de (weliswaar Belgische) snacktoko aan en hij heette ook nog eens ‘Hier is ‘T’.

Mission accomplished: Tweemaal friet (met mayo en appelmoes) met kroketten en frikadellen, vergezeld door een kopje Douwe Egberts koffie. Nu maar hopen dat ons visum snel weer verloopt.

(Anekdote: Dat draagvleugelschip gaat weet ik veel hoe hard, maar in ieder geval erg hard. Wij werden met Dirk naar buiten verbannen, maar dat zat net zo prettig. Wat wel opviel was dat de golven aan een kant over het dek vlogen, de andere kant was veilig. Wij zaten daar vanaf het begin en zagen het gebeuren.

Argeloze binnenzitters die even naar buiten kwamen. Eerst een man met zonnebril. Komt naar buiten, kijkt over het verkeerde randje. Weg bril. Vrouw met 2 kopjes koffie, golf, vrouw zonder twee kopjes koffie. Een fors geschapen negerin met een wit shirt. Hops: wet T-shirt contest.)

Een nieuw record! Zeven en een halve knoop (7,5) loopt onze schuit. Da’s ongeveer 14 kilometer per uur! Het vorige record stond op 6,9, dus is het geen misselijke sprong naar voren. Toen we de GanGan net hadden gekocht vertelde een schipper met de ervaring van ongeveer Piet Heijn: ‘Jongen, dat ding ken toch niet zeilen, daar isie niet voor gemaakt.’ Nou, dus wel, en hard ook.

Onze gasten waren uit het echte zeilhout gesneden, daarom maakten we een wat langere (toegegeven ook iets gevaarlijkere) tocht. We verlieten de veilige baai van Fethiye om over open zee koers te zetten naar (uiteindelijk) het Griekse Simi.

De eerste poging werd gestaakt toen onze 70 kilo wegende tafel tijdens een plotseling opstekende storm bijna overboord sloeg. Resultaat: tafel naar de filistijnen, alles wat op tafel lag – telefoons e.d. – overboord, alles wat binnen niet was vastgebonden aan gruzelementen. De storm werd pas echt heftig toen we eenmaal de veilige baai van Marmaris hadden bereikt. Met duizelingwekkende snelheden vloog de wind tussen de bergen door. Vanuit ons goedgezochte heenkomen keek iedereen vol ontzag naar de kracht van de natuur.

Toch de volgende dag weer geprobeerd. Eerst naar het uiterste puntje van Turkije, begeleid door dolfijnen die vrolijk met hun staart zwaaiden. De volgende dag over een vlakke spiegelzee (Dank natuur) naar Griekenland. Binnen krap drie weken voor de tweede keer op bezoek bij de Grieken.

Het eilandje Simi is te mooi voor woorden, alleen jammer van die Grieken. Het contrast met Turkije is enorm. Waar we ook in Turkije aankomen, er staat altijd iemand die een lijntje aanpakt, de beste plek aanwijst of minimaal vriendelijk zwaait.

De Grieken hebben een iets andere instelling. “Go away” , aldus iemand met een pet en een fluit. Euh, prima, maar waar mogen we dan wel aanleggen? “Go away”, klinkt het nog eens behulpzaam. We druipen af naar het absolute einde van de baai, waar we tussen wat roestige vissersboten afmeren. Als we eenmaal genoeg Simi hebben gezien (Prachtig eiland, maar in een haven kan je niet zwemmen en met 35 graden wil je dat heus wel), komt er weer een pet naar ons toe. Away, moeten we, of anders komt de politie. (Met ons moet overigens nog een boot of 30 away, alleen de joekels van veerboten zijn welkom).

Gelukkig vinden we een klein baaitje aan de andere van het eiland waar we voor anker kunnen. Van een afstand blijft Simi het mooist. De afstand moet ongeveer zo groot zijn dat je net niet het ‘go away’ van de gemiddelde gastvrije Griek kan horen.

De terugweg leverde het record op. Alsof het schip zo hard mogelijk weg van de Grieken probeerde te zeilen. Het roer vast in handen van onze ervaren gast Jan, omgedoopt tot Jan de Stuurman. De snelheidsmeter op de GPS bij de hand, eerst was er het gejuich toen het oude record aan gruzelementen ging. Maar de GanGan wou meer. Zeven en een halve knoop, Jan de Stuurman blijft waarschijnlijk tot 2034 de recordhouder. En ik zoek vast het inschrijfformulier voor de Volvo Ocean Race.

zeilvakantie griekenland